...

MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ NEDEN TERCİH EDİLMELİDİR!

1) Daha kolay iş bulma: Son yıllarda Bölümümüze yerleşen adaylar arasında Mühendislik Fakültelerinin bazı programlarından mezun olmuş adaylar bulunmaktadır. Bu adaylarla yapılan görüşmelerde mezun oldukları lisans diploması ile iş bulamadıklarını ama iş arama sürecinde Maden Mühendisi olmaları halinde daha kolay ve daha iyi bir iş bulma imkânının olabileceğini gördüklerini bu nedenle de bu programa kayıt yaptırdıklarını söylemişlerdir.

2) Burs kazanma şansı-1: İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) ya da belirlenecek Birlik, Dernek, Vakıf, Sendika gibi kurumlar tarafından 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından başlamak üzere aşağıda yer alan şartların tümünü karşılayan öğrencilere eğitim bursu verilir:

a) YKS tercihlerinin ilk 5’inden en az birisinin Maden Mühendisliği olması ve bu tercihlerden birisine yerleşmiş olmak gerekmektedir.

b) YKS yerleştirme puanlarına göre ilk 100 bin içinde yer almak gerekmektedir.

c) Önceden, yurtiçinde veya yurt dışında, herhangi bir lisans derecesine sahip olunmaması gerekmektedir.

d) Sınavın yapıldığı yıl, burs kapsamındaki bölümlerden birine ÖSYM tarafından yapılan ilk yerleştirmede yerleşmiş ve kesin kayıt yaptırılmış olması gerekmektedir.

e) Her yarıyıl için 4 üzerinden en az 2,5 veya 100 üzerinden en az 65 genel ve dönem not ortalamasına sahip olmak gerekmektedir.

f) Maden Mühendisliği programlarına yerleşip yabancı dil hazırlık sınıfında eğitim gören öğrenciler de eğitim bursundan yararlanırlar.

g) İMİB tarafından belirtilen tutarlar her eğitim ve öğretim yılı için 9 ay süresince öğrencilere ödenir.

h) Eğitim bursu miktarı her eğitim ve öğretim yılı başında asgari ücret doğrultusunda güncellenecek olup, en yüksek burs tutarı asgari ücret tutarının daha aşağısında kalmamak üzere TİM Maden Sektör Kurulunun kararları doğrultusunda değiştirilebilecektir.

i) Bursa hak kazanma kriterleri ve tutarları aşağıdaki gibidir;

1. İlk 65 binde yer alan ve İstanbul ile Ankara’da bulunan üniversitelerin Maden Mühendisliği bölümlerine yerleşen adaylardan;

• İlk 50 binde yerleşen adaylara net asgari ücret tutarı kadar (2022-2023 Eğitim ve Öğretim yılı için 5.500 TL);

• İlk 50.001-65.000 arasında yerleşen adaylara net asgari ücret tutarının 1/2'si kadar (2022-2023 Eğitim ve Öğretim yılı için 2.750 TL);

2. İlk 100 binde yer alan ve İstanbul ile Ankara haricindeki illerde bulunan üniversitelerin Maden Mühendisliği bölümlerine yerleşen adaylara net asgari ücret tutarı kadar (2022-2023 Eğitim ve Öğretim yılı için 5.500 TL) ödeme yapılır.

3) Burs kazanma şansı-2: Çukurova Üniversite Sanayi İşbirliği Vakfı tarafından 2022-Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) Mühendislik ve Tıp alanlarında SAY puan türünde ilk 3000 kişinin arasına girerek Çukurova Üniversitesine yerleşen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilere vakıf tarafından burs verilecektir. Burs Miktarları;

Sıralama         Burs Miktarı

İlk 100                10.000 TL

101-500               8.000 TL

501-1000             7.000 TL

1001-2000           6.000 TL

2001-3000           5.000 TL

4) Yanlış olan “kimse tercih etmiyor” algısı: Tercih kılavuzunda yer alan koşul 144 den dolayı kontenjanı dolmayan programların bir sonraki yılda taban puanı oluşmamakta ve adaylar özellikle de ebeveynler arasında “bu programı kimse tercih etmiyor ve eden girecekmiş” gibi bir algı oluşmaktadır. Bu algı doğru değildir. Bu durumun sıralamada ilk 300.000’e giren adaylar arasında olduğu unutulmamalıdır.

5) Yanlış olan “iş güvenliği açısından daha riskli meslek” algısı: Son yıllarda Soma, Ermenek gibi büyük maden kazaları olmuştur. Bu kazaların hemen hemen hepsi Kömür Madenciliğinde olmuştur. Kömür madenciliği bir iş kolu olarak düşünüldüğünde Madencilikte yaklaşık 20 iş kolu olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca son yıllarda iş güvenliği konusunda yeterli bilinç, yasa ve yönetmelikler ile bu alanda olan iş kazaları hızla azalarak diğer meslekler ile aynı seviyelere gelmiştir.

6) Sonuç olarak: Ülkemizde maden kaynaklarına olan ihtiyacın hiç bir zaman bitmeyeceği düşünüldüğünde Maden Mühendisliği Mesleğinin yakın gelecekte giderek popülerleşeceğini öngörmekteyiz.

Bölüm Yönetimi

Maden Mühendisliği Mesleği Nedir?

Neden Çukurova Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü