Bitirme Projeleri 2

T.C.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

''BİTİRME PROJELERİ 2” DERSİ YAZIM VE SUNUM KILAVUZU

 

 

1. GENEL KONULAR

1.1. Tanım

Çukurova Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Maden Mühendisliği Bölümü’nde verilecek olan ''Bitirme Projeleri 2'' adını taşıyan dersin kredisi 4+1’dir.

Dersin kapsamı, bölümde görevlendirilecek olan bir öğretim elemanın belirlediği konuda ve aynı öğretim elemanının danışmanlığında, öğrencinin kendi kişisel çabaları ile yürüteceği ve önceki yarıyıl içerisinde hazırladığı ''Bitirme Projeleri 1'' dersinin devamı niteliğinde olan;

·         Araştırmaya yönelik bir proje çalışması,

·         Deneysel veya teorik dar kapsamlı bir araştırma,

·         Literatür çalışması

şeklinde hazırlanan bilimsel bir araştırmanın tez şeklinde yazılı olarak sunumu ve jüri önünde sözlü olarak savunmasıdır.

 

1.2. Dersin Öğrenciye Verilme Şartı

·      Bitirme Projeleri 2 dersi, her iki yarıyılda da (güz ve bahar) öğrencinin kayıt yaptırması durumunda açılır.

·      Öğrencinin ''Bitirme Projeleri 2'' dersini tercih edebilmesi için ''Bitirme Projeleri 2 ''yi tercih ettiği yarıyıl okuldan mezun olması gereklidir. Aksi takdirde ''Bitirme Projeleri 1'' dersi almamış bir öğrenciye ''Bitirme Projeleri 2 '' dersi verilmez.

·      Güz döneminde Mezun olma durumunda olan bir öğrenciye (Bahar yarıyılından dersi kalmamış olmak) ''Bitirme Projeleri 1'' ve ''Bitirme Projeleri 2 '' dersleri aynı anda verilebilir.

 

1.3. Kapsam

Bu ilkeler, Çukurova Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Maden Mühendisliği Bölümü’nde ''Bitirme Projeleri 2'' adlı dersle ilgili konuların dağıtılması, sonuçların sunuluş biçimi ve içerikleri ve sınavların değerlendirilmesi ile ilgili konuları kapsar.

 

1.4. Bitirme Projeleri 2 Konularının Belirlenmesi, Dağıtımı, İlgili Danışmanların Görevlendirilmesi ve Dönem İçi Çalışmaları

1.4.1. Öğretim elemanları Güz yarıyılında ''Bitirme Projeleri 2'' dersine öğrenci tarafından kayıt yapılması halinde (''Bitirme Projeleri 1'' dersinden bağımsız olarak) ''Bitirme Projeleri 2'' dersi ile ilgili vermeyi planladıkları konuları (duruma bağlı olarak değişmekle birlikte en az 2’şer konu) kayıtların başladığı ilk hafta içerisinde Bölüm Başkanlığı’na yazılı olarak bildirir. Daha sonraki aşamada ise Bitirme Projeleri 1 dersi danışman atamasında izlenen prosedür aynen uygulanır.

 

1.4.2. Öğretim elemanları Güz yarıyılında ''Bitirme Projeleri 1'' dersi kapsamında danışmanlığını yaptığı öğrencinin Bahar yarıyılında (özel ve istisnai bir durum olmadıkça) ''Bitirme Projeleri 2''ye kaydını yaptırmış olması durumunda danışmanlığına devam ederler.

 

1.4.3. Öğrenciler kendilerine verilen ''Bitirme Projeleri 2'' dersi ile ilgili konudaki çalışmalarını ilgili öğretim elemanı gözetiminde yürütür.

 

1.4.4. Burada söz konusu edilmeyen özel durumlarda Bölüm Başkanlığı uygulamalarında serbesttir.

 

2. BİÇİMLE İLGİLİ KURALLAR

2.1. Bitirme Projeleri 2 Yazılması

2.1.1. Proje kolay anlaşılır Türkçe ile bilimsel dille yazılmalıdır. Anlatım üçüncü şahıs ağzından yapılmalı, kısa ve öz cümleler kurulmalıdır.

 

2.1.2. Projede yazım (imlâ) ve noktalama işaretlerinde Türk Dil Kurumu’nun İmlâ Kılavuzu’na ve Türkçe Sözlük’üne uyulacaktır.

 

2.1.3. Bitirme Projeleri 2 bilgisayar ortamında hazırlanacak (metin yazımı, çizelgeler, şekiller, fotoğraflar ve formüller vb) ve A4 kağıda çıktısı alınacaktır.

 

2.1.4. Projede yazı, çizelge ve şekiller A4 sayfasına, sayfa yazım düzeni;

 

Üst kenardan 3 cm,

Alt kenardan 3 cm,

Sağ kenardan 2 cm,

Sol kenardan 3 cm

 

boşluk bırakılacak şekilde yerleştirilmelidir.

 

Ayrıca, projede tüm yazılar; Times New Roman” karakterinde, 12 punto olmalı ve Tüm paragraflar soldan 1 (bir) tab (1.25 cm) mesafede başlamalıdır.

 

2.1.5. Ana yazımda 1.5 satır aralığı kullanılmalıdır. Şekillerin ve Çizelgelerin açıklamaları ile alıntılar, dipnotların yazımında 1 (bir) satır aralığı kullanılmalıdır. Ana başlıklar, bölüm başlıkları ve alt bölüm başlıkları ile bunları izleyen ilk paragraf arasında, aynı zamanda bir bölümün son satırı ile bir sonraki bölüm başlığı arasında da kullanılan aralığa göre 1 (bir) aralık boşluk bırakılmalıdır. Metin içerisinde yer alan paragraflar arasında aralık bırakılmamalıdır.

 

2.1.6. Ana bölüm başlıklarının tamamı, diğer alt başlıkların her kelimesinin ilk harfi büyük harfle yazılmalıdır. Başlıklar satır kenarından başlayacak şekilde ayarlanılmalı ve tüm başlıklar koyu olarak yazılmalıdır.

 

2.1.7. Ana bölümler daima yeni bir sayfadan başlamalıdır. Projede bölüm numaralandırması ''ondalık sistem'' ile yapılmalı, ana bölümler yalnız bir rakamlı, alt bölümler ise 2, 3 veya en fazla 4 rakamlı olmalı, her rakamdan sonra nokta kullanılmalıdır. Dördüncü rakamdan sonraki rakam (metin içi bölümleri) parantezli rakam, daha küçük bölümler (beşinci rakamdan sonraki bölümler) ise parantezli küçük harflerle gösterilmelidir.

 

2.1.8. Eşitlikler, paragrafa başlar gibi yazılmalı ve yazı alanının sağ kısmına yaslanacak şekilde parantez içinde ana bölüm numarası esas alınarak numaralandırılmalıdır. Her eşitlik altında ve üzerinde bir aralık boşluk bırakılmalıdır.

 

2.2. Sayfa Numarası

Sayfa numaraları ''Giriş'' bölümüne kadar sayfa sağ alt köşesine Roma Rakamı (I, II, III, IV, gibi) ile, 'Giriş'' bölümünden itibaren sayfa sağ alt köşesine normal rakamlarla (1,2,...) yazılmalıdır. Sayfa numaraları sayfa alt sınırından 1.25 cm yukarıda olacak şekilde yerleştirilmelidir.

 

3. BİTİRME PROJELERİ 2 BÖLÜMLERİ VE İÇERİĞİ

Bitirme Projeleri 2 bölümler aşağıda verilen başlıklar şeklinde ve sırasında hazırlanmalıdır.

 

3.1. Ön Kapak

Bitirme Projeleri 2’de sadece bir adet gerekli bilgilerin yer aldığı ve karton şeklinde bir kapak bulunacaktır (Ek I’de görebilirsiniz).

 

3.2. İç Kapak

Bitirme Projeleri 2 sadece bir adet gerekli bilgilerin yer aldığı ve karton olmayan iç kapaktır (Ek II’de görebilirsiniz).

 

3.3. Jüri Sayfası

Bitirme Projeleri 2 dersi sınavını gerçekleştiren ve Jüri isimlerinin olduğu Jüri sayfasıdır (Ek III’de görebilirsiniz).

 

3.4. Özet

''Özet'' bir sayfayı geçmeyecek şekilde ayrı bir sayfa olarak düzenlenecek ve ön kapaktan hemen sonra yer alacaktır. Bu bölümde araştırmanın amacı, yapılış tarzı ve elde edilen sonuçlara ait bilgi vevarsa öneriler kısaca verilecek; fakat çizelge, şekil gibi ayrıntılar, kısaltmalar, dipnotlar kullanılmayacaktır (Ek IV’de görebilirsiniz).

 

3.5. Teşekkür

Bu kısımda öğrenci yeni bir sayfada projeye yardımcı olan şahıs ve/veya kuruluşlara teşekkür sunabilir.

 

3.6. İçindekiler Listesi

Bu kısımda bölüm, alt bölüm ve diğer kısımların başlıkları ile bunların ait oldukları sayfa numaraları verilecektir. İçindekiler kısmı Özet'ten sonra gelmelidir. Ana başlıklar tamamı büyük harf, ara başlıklarda sadece kelimelerin ilk harfleri büyük yazılacaktır (Ek V’de görebilirsiniz).

 

3.7. Şekil ve Çizelge  

Şekil ve Çizelgelerin başlıkları ile bunların ait oldukları sayfa numaraları verilecektir (Ek VI’da görebilirsiniz). Çizelgeler metinde ilk değinildiği veya bir sonraki sayfada yer almalıdır. Metin ile çizelge bir satır boşluk bulunmalıdır (Ek VII’de görebilirsiniz).

 

Şekiller metinde ilk değinildiği veya bir sonraki sayfada yer almalıdır. Metin ile şekiller arasında bir satır boşluk bulunmalıdır. Fotoğraf kullanılacaksa bunlar da şekil olarak tanımlanmalıdır. Ayrıca vurgulanmak istenen ayrıntılar fotoğraf üzerinde belirtilmelidir. Bitime Projeleri II standart boydaki teknik resimlerin katlanmış ozalitleri veya küçültülmüş fotokopileri konulacaktır. Fotoğraflar parlak fotoğraf kağıda siyah-beyaz ve net olarak basılmış olmalıdır (Ek VIII’de görebilirsiniz).

 

3.8. Kısaltmalar ve Sembol Listeleri

Metin içinde kısaltmalar ve semboller var ise, bunlarda verilecektir (Ek IX’de görebilirsiniz).

 

3.9. Metin Kısmı

Okuyucunun Bitirme Projeleri 2 rahat takip edebilmesini ve ilgilendiği bilgilere kolayca ulaşabilmesini sağlamak için proje metni ana bölümlere ayrılarak yazılmalıdır. Bitirme Projeleri 2'' başlıca;

·         Giriş

·         Ana metin

·         Sonuç

bölümlerinden oluşmalıdır.

 

3.9.1 Giriş Bölümü

Giriş bölümü, okuyucunun konuyla ilgili başka yayınları okumaya gerek duymadan konuyu anlayıp değerlendirebilmesini sağlamak için yeterli temel bilgileri içermeli, çalışmanın yapılmasının gereğini ve amacını da kısaca anlatmalıdır. Bu konunun seçiliş sebebi ve konunun neden önemli olduğu, giriş bölümünde iyi bir şekilde vurgulanmalıdır.

 

Giriş bölümünün yapısı şöyle olmalıdır:

·         Konunun tanımı bir kez daha yapılmalıdır.

·         Çalışmanın anlaşılabilmesi için bilinmesi gereken ön bilgiler varsa anlatılmalıdır.

·         Aynı konuda, daha önce yapılmış çalışmalar varsa anlatılmalı ve değerlendirilmesi yapılmalıdır.

·         Çalışmada kullanılan yöntemler ve bu yöntemlerin seçiliş sebebi açıklanmalıdır.

·         Okuyucunun hangi bölümleri okuyacağına karar vermesini kolaylaştırmak için tez kitabının sonraki bölümleri kısaca tanıtılmalıdır.

 

3.9.2. Ana Metin

''Bitirme Projeleri 2''nin girişten sonraki bölümlerinde girişte ana hatlarıyla tanıtılan çalışma, ayrıntılı olarak anlatılmalıdır. Bu bölümler, ''Bitirme Projeleri 2' hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak veya aynı konuda çalışma yapmak isteyen kişilere yönelik olacağı için yapılan Bitirme Projeleri 2, önemli bilgileri atlamadan adım adım anlatılmalıdır. Genellikle ''Bitirme Projeleri 2''yi okuyanlar, her ana bölümün ilk paragrafını okuyarak o bölüm hakkında fikir sahibi olmaya çalışırlar. Bunun için her ana bölümün ilk paragrafı o bölümü ana hatlarıyla tanıtmalıdır.

Çalışmanın daha rahat değerlendirilmesi ve anlaşılabilmesi için anlatım, şekil ve çizelgelerle kuvvetlendirilmelidir. Çalışma deneysel ağırlıklı ise yapılan deneylerden elde edilen sonuçlar çizelgeler halinde verilerek, sonuçların değerlendirilmesi kolaylaştırılmalıdır.

Deneysel olmayan bir ''Bitirme Projeleri 2'' çalışmasında da özel durumlar haricinde mutlaka bir “Uygulama” bölümü olmalıdır. Bu bölümde, gerçekleştirilen sistemin nasıl uygulandığı ve uygulama aşamasında elde edilen sonuçlar anlatılmalıdır. Uygulama bölümünde, veri sayısının genelleme yapılabilecek kadar çok olmasına dikkat edilmelidir.

 

3.9.3. Sonuç Bölümü

Sonuç bölümü, gerçekleştirilen projeden elde edilen sonuçların değerlendirildiği bölümdür. Bu bölümün yapısı şöyle olmalıdır:

·         ''Bitirme Projeleri 2'' konusu tanımlanmalı ve kullanılan yöntemler özetlenmelidir.

·         Elde edilen sonuçlar açık ve basit cümlelerle ifade edilmelidir.

·         Bu konuda çalışmak isteyenlere yol göstermek için yapılan tez çalışmasında başlangıçta belirlenen hedefe ne kadar ulaşıldığı, çalışmanın üstün ve eksik yönleri anlatılmalı ve ileriye yönelik çalışmalar için, varsa öneriler belirtilmelidir.

 

3.10. Kaynaklar

Metin içinde verilen tüm kaynaklar, kaynaklar sayfasında yazılır. Yani öğrenci çalışmasında kullanmak istediği her türlü ifade bulgu, matematiksel anlatım, tablo ve şekil ve buna benzer alıntılarda faydalandığı kaynağı metin içerisinde referans verdiği kaynağı “Kaynaklar” bölümünde göstermek zorundadır (Ek X’da görebilirsiniz).

 

3.11. Özgeçmiş

Bir sayfayı geçmeyecek şekilde hazırlanır. Üçüncü şahıs kullanılır. Doğum yılı, yeri, mezun olduğu lise, kazandığı ödüller, burslar özgeçmişte yer alır.

 

4. BİTİRME PROJELERİ 2 ÖDEVİNİN TESLİMİ VE SINAVIN YAPILMASI

4.1. Sınav Jürisinin Oluşturulması

''Bitirme Projeleri 2'' dersinin yarıyıl sonu sınavını, yapmak üzere, danışman öğretim elemanının da yer aldığı, Bölüm Başkanlığı’nca belirlenen en az üç kişiden oluşturulacak bir sınav jürisi tespit edilir (Özel bir durum olmadıkça Bitirme Projeleri 1 dersi jürisi değişmez). Danışman öğretim elemanlarının katılacağı sınav jürisi, Bölüm Başkanlığı’nın ilgili, yoksa yakın anabilim dallarından seçeceği öğretim elemanlarından oluşur.

 

4.2. Bitirme Projeleri 2 Teslim Edilmesi

''Bitirme Projeleri 2'' en geç ilgili yarıyılın final sınavından önceki hafta içerisinde tamamen bitmiş bir şekilde danışman öğretim elemanı ve jüride yer alan diğer öğretim elemanlarına henüz ciltlenmemiş bir şekilde teslim edilir.

 

4.3. Sözlü Sınavın Yapılması ve Değerlendirilmesi

4.3.1. Sözlü Sınavın Yapılması

''Bitirme Projeleri 2'' sözlü sınavı, projeyi hazırlatan ilgili öğretim elemanı ve diğer iki öğretim elemanı olmak üzere üç kişilik bir jüri tarafından ve tüm öğretim elemanları ve öğrencilerin katılımlarına açık bir şekilde yapılır.

Sözlü sınav 10-15 dakika’lık (duruma ve konuya bağlı olarak bu süre değişebilir) bir zaman dilimi içerisinde yapılır. Bu süre içerisinde öğrenci yapmış olduğu çalışmasını, bilgisayar ortamında kısa, seri ve çalışmanın özünü yansıtacak bir şekilde “power point” veya diğer bilgisayar uygulamalarını kullanmak suretiyle yapar.

 

4.3.2. Sözlü Sınavın Değerlendirilmesi

Sınavın değerlendirme şekli ve öğrenci başarı notu verilmesi sınavı gerçekleştiren jüri tarafından belirlenir.

Öğrencinin ''Bitirme Projeleri 2''yi eksiksiz ve başarılı bulunması halinde, öğrenci en geç 3 (Üç) gün içerisinde ''Bitirme Projeleri 2”yi formata uygun ve ciltlenmiş olarak 4 (Dört) nüsha olarak Bölüm Başkanlığı’na teslim eder, bu aşamadan sonra öğrencinin başarı notu harf sistemine göre belirlenir.

Sınav sırasında ''Bitirme Projeleri 2'' çalışması ile ilgili düzeltmeler ve eksikler varsa öğrenciye bildirilir. Öğrenci ilgili düzeltmeleri en geç 3 gün içinde yaparak, jüri üyelerine ayrı ayrı (gerek duyulması halinde toplu bir biçimde) tekrar sunar jüri tarafından uygun görülmesi halinde ''Bitirme Projeleri 2''yi formata uygun ve ciltlenmiş olarak 4 (Dört) nüsha olarak Bölüm Başkanlığı’na teslim eder, bu aşamadan sonra öğrencinin başarı notu harf sistemine göre belirlenir.

 

4.3.3. Sözlü Sınavın Sonucunun Açıklanması

Değerlendirme sonuçları ilgili öğretim elemanı tarafından Bölüm Başkanlığı’na bildirilir ve sonuçlar Bölüm Başkanlığı tarafından öğrencilere duyulur.

 

4.3.4. Bitirme Projeleri 2 Ders Tekrarı

Bitirme Projeleri 2, içerik bakımından yetersiz bulunan veya yarıyıl sonu sınavından başarısız olan öğrenciler, izleyen yarıyılda aynı dersi tekrar ederler. ''Bitirme Projeleri 2'' dersinin tekrar edilmesi durumunda dersin alınması ile ilgili tüm prosedür tekrar edilir.

 

5. EKLER

''Bitirme Projeleri 2'' metni içinde yer alması gerekli olmayan ve tezin akışını bozacak çizelge, fotoğraf, plan, akış diyagramı, bilgisayar programı v.b. bilgiler ekler bölümünde verilmelidir.

 

6. YÜRÜTME

 

Bu ilkeler Bölüm Başkanlığı’nca yürütülür.

 

 

Örnek format için lütfen tıklayınız.